De RIO1 - een succesverhaal!

Een primeur: voor de eerste keer voerden wij bij de Rijksacademie de 16 RIO1 lesdagen uit! En… rondde de eerste groep deelnemers de opleiding succesvol af!

Certificaat en eindceremonie

Bij het afronden van een opleiding hoort vanzelfsprekend een certificaat en eindceremonie. Vanwege de Coronamaatregelen was dit net zoals de lesdagen, even wat anders dan normaal. Het ondertekenmoment was zonder de deelnemers, maar wel met André Weimar en Corina den Broeder als ondertekenaars! Met de handtekeningen op de certificaten, overhandigden wij de cijferlijst in een mooie koker aan de deelnemers tijdens de (fysieke) eindgesprekken. Om toch de nodige aandacht te geven aan dit mooie moment, sloten we de opleiding wel gezamenlijk af met een digitale eindceremonie.

Een primeur: voor de eerste keer voerden wij bij de Rijksacademie de 16 RIO1 lesdagen uit! En… rondde de eerste groep deelnemers de opleiding succesvol af!

Certificaat en eindceremonie

Bij het afronden van een opleiding hoort vanzelfsprekend een certificaat en eindceremonie. Vanwege de Coronamaatregelen was dit net zoals de lesdagen, even wat anders dan normaal. Het ondertekenmoment was zonder de deelnemers, maar wel met André Weimar en Corina den Broeder als ondertekenaars! Met de handtekeningen op de certificaten, overhandigden wij de cijferlijst in een mooie koker aan de deelnemers tijdens de (fysieke) eindgesprekken. Om toch de nodige aandacht te geven aan dit mooie moment, sloten we de opleiding wel gezamenlijk af met een digitale eindceremonie. André greep dit moment aan om kort met de deelnemers in gesprek te gaan over (het belang van) de RIO1. Hieruit bleek de praktische toepasbaarheid van de RIO1 voor de deelnemers, mede door de docenten vanuit het Rijk en het volgen van de opleiding met collega's uit het rijksinkoopvak. Daarnaast had André nog een verzoek aan de deelnemers om ook hun ervaringen te delen met collega's en toekomstige RIO1-deelnemers. Al met al een feestelijke en mooie digitale afsluiting!

De RIO1 is het resultaat van een mooie samenwerking

Niet alleen voor de deelnemers, maar ook voor ons en de rijksinkoopkolom was het een leerzaam traject. Een traject waarin wij met meerdere partijen, zoals het NIC,  een aantal hogescholen en KSG, samenwerkten om de opleiding te ontwikkelen, uit te voeren en kennis te delen. Deze nauwe contacten hielpen ons om de inhoud van de RIO1 'state of the art' te laten zijn.

Deze innovatieve opzet zorgde voor 16 mooie, leerzame en succesvolle lesdagen

We deden dit natuurlijk niet alleen, maar samen met de deelnemers en onze talentvolle docenten. Het inkoopvak is ons niet onbekend, maar voor het overbrengen van de inhoud leunen wij op onze talentvolle docentenpool. Experts voornamelijk vanuit het Rijk die ons helpen met het geven van de lesdagen én ook bij het (blijven) ontwikkelen van de opleiding!

Een les volgen van de RIO = blended learning

Een les volgen van de RIO betekent niet 8 uur lang achterover hangen en naar een docent luisteren. Zeker niet! Je krijgt te maken met het leerconcept blended learning. Voorafgaand aan de les maak je bijvoorbeeld een e-learning over wet- en regelgeving. Aan het begin van de les bespreek je deze e-learning in kleine groepjes en gaat de docent er vervolgens dieper op in. Tijdens de les wissel je korte theorie blokken af met casussen, stellingen of energizers. Na afloop van de les krijg je een verwerkingsopdracht mee om met de stof aan de slag te gaan op je werkplek. Dus je gaat er gelijk in de praktijk mee aan de slag! Daarnaast kan je ook een podcast luisteren van de docent over het onderwerp. Zo namen wij laatst een podcast op met Ronny Verwater, coördinator contractmanagement bij het IUC RWS BV, over leveranciersmanagement. Een echte luistertip!

De blik vooruit: de RIO medior!

Met de RIO1 legden wij een goede en succesvolle basis voor de inkoopopleidingen binnen het Rijk. Vanuit hier gaan wij dan ook verder met de ontwikkeling van andere rijksinkoopopleidingen, met als volgende opleiding de RIO medior! De opleiding voor de inkoopadviseurs en contractmanagers met ongeveer twee jaar ervaring, die willen leren over Europees aanbesteden en Inkopen met Impact.

De RIO medior bestaat uit twee modules:

1.       Europees aanbesteden;

2.       Inkopen met Impact: Van beleid naar praktijk.

Het vormgeven van de RIO medior

Wij zijn hier al druk over in gesprek met verschillende inhoudsexperts binnen het Rijk. Als alles volgens planning gaat, start de eerste groep in Q1 van 2022 met de opleiding! Wij houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen en laten jullie weten wanneer de eerste uitvoering van start gaat. Wij kijken er in ieder geval al naar uit!