Start lustrum lichting Traineeship Rijksinkoopprofessionals

Vorige week is de vijfde lichting van de Rijskinkooptrainees gestart met hun traineeship. Na een geslaagde kick-off met een mooie variatie aan inhoud, gezelligheid en kennismaken, stond er een bootcamp week te wachten voor de trainees. Een bootcamp om de trainees een goede basis te geven voor het starten binnen de inkoop en het traineeship!

De eerste dag begonnen we met het onderwerp Werken bij het Rijk, met ambtelijk vakmanschap centraal in het programma. Samen met de docent gingen de trainees het gesprek aan over wat ambtelijk vakmanschap voor jou als persoon betekent maar ook voor de organisatie in het geheel. Daarnaast nam de docent de groep mee in hoe de Rijksoverheid georganiseerd is, en moesten de trainees aan de slag met de vraag: Hoe ziet het opdrachtgeversschap binnen de Rijksoverheid er uit? Met deze nieuwe inzichten ging de groep in de middag aan de slag met hun drijfveren en ambities, met de eerste dag Bewust beïnvloeden. In groepjes gingen de trainees met elkaar in gesprek over waarom ze voor het TRIP gesolliciteerd hebben, om daar vervolgens hun drijfveren en ambities uit te halen. Met deze inzichten sloten de trainees de dag af met het opstellen van concrete acties om met hun drijfveren en ambities aan de slag te gaan!

De tweede dag stond in het teken van teambuilding en kennismaken met Rijkswaterstaat. In de ochtend moesten de trainees een revolutionair product bedenken voor Rijkswaterstaat. Dit moest elk groepje vervolgens pitchen a la Dragons Den, waarbij de andere groepjes potentiele investeerders waren. Mooie ideeën waar Rijkswaterstaat mogelijk nog wel wat mee kan! In de middag kwamen er drie medewerkers van Rijkswaterstaat om de groep verder mee te nemen in wat Rijkswaterstaat doet. Een interessante middag met de focus op Best Value Procurement, en hoe je dit vanuit de Rijksoverheid en de markt benadert.

Op dag drie kregen de trainees de eerste inkooples met Inkopen bij het Rijk. In een ochtend werden de trainees meegenomen in het Rijksinkoopstelsel en de basis (beginselen) van inkoop. Dit smaakte bij velen naar meer, en een ochtend was dan ook voor iedereen te kort. De verdieping volgt nog in de komende twee jaar, in de middag was namelijk het tijd voor tweede dagdeel Bewust beïnvloeden. De trainees gingen verder met hun drijfveren en ambities, a.d.h.v. casuïstiek over het inkopen van mondkapjes. De trainees gingen met elkaar in gesprek over hoe zij in een soortgelijke situatie zouden handelen, en hoe dit zich verhoudt tot hun drijfveren en ambities. Lastige dilemma’s die veel goede en mooie inzichten hebben gebracht!  

Na drie dagen op de Rijksacademie gingen de trainees de laatste dag op bezoek bij de Categorie Bedrijfskleding Rijk in Soesterberg. Hier kregen zij een kijkje in de keuken van de categorie, en mochten ze zelfs aan de slag gaan met een vraagstuk waar het categorieteam momenteel ook aan werkt. Direct impact maken in de eerste week dus! Het bezoek werd afgesloten met een indrukwekkende rondleiding door de Historische Collectie Bevoorradings- & Transporttroepen. Voordat de trainees naar huis gingen, werden ze nog getoetst op hoe goed ze elkaar nou echt hadden leren kennen in een week. Iedere trainee tekende twee waarheden en één leugen: Aan de andere trainee de taak om er achter te komen wat de leugen is. Een leuke en actieve afsluiting van een intensieve week en start van het traineeship.