Interview rijksinkoopdocent – Renée van Ophem

Bij de Rijksinkoopopleidingen werken wij met een vaste pool van enthousiaste docenten. Met onze docenten is elke lesdag een succes, waarbij er voor de deelnemers vaak één docent uitsteekt. In de eindgesprekken met de deelnemers van dit jaar was deze ene docent Renée van Ophem. Dit leverde haar de titel Meest impactvolle Rijksinkoopdocent van het opleidingsjaar 2020-2021 op! Wat is haar geheim, en wat maakt het lesgeven voor Renée zo leuk? Wij vroegen dit en meer aan Renée.

Beeld: Rijksacademie

“Welkom in het theater van Renée”

Wie is Renée?

Uit de vele verhalen en werkzaamheden blijkt al snel dat Renée altijd wel bezig is: voorzitter Bestuur Stichting Zuiderpark/coördinator vrijwilligers, met de kleinkinderen spelen tot aan het begeleiden van aanbestedingen en het helpen van collega’s. Je ziet Renée dan ook niet snel stil zitten. Je kan ook altijd bij haar terecht met jouw vraag. Een bankhang type is ze dan ook niet. Zo af en toe ontspannen met een goede film of serie, of strandwandeling gebeurt toch nog wel. Het vele bezig zijn brengt natuurlijk mooie verhalen met zich mee, waar niet alleen de deelnemers maar ook de vrienden en familie van Renée van smullen. Renée grapt dan ook wel eens: “Welkom in het theater van Renée”.

Inkopen met Renée

Het duurde niet lang voordat het inkoopvak op het pad van Renée kwam. Dynamisch en veelzijdig werk waar altijd wel wat aan de hand is. Strooizout, inhuur, catering, software, bedenk het en ze kocht het in. Het meest bijzondere of verbazinkwekkende? Visitekaartjes voor een directeur.

“Wanneer de directeur morgen naar Amerika gaat, dan kan een visitekaartje opeens een strategisch product worden”.

Wat Renée inkoopt varieert, maar haar aanpak niet: zacht op de relatie en hard op de inhoud, op zoek naar de beste oplossing. De beste oplossing bedenkt Renée niet alleen. Ze zoekt hier altijd de verbinding op met haar collega’s en betrokkenen. Je moet namelijk iedereen mee krijgen, zeker wanneer een nieuw contract verandering voor de medewerkers betekent. Anders mislukt het beste product of dienst alsnog in de organisatie.

Renée ziet de functie van de inkoper dan ook als een spin in het web, je bent een accountmanager. Denk daarin buiten je functieomschrijving en kijk hoe je samen het werk ook leuker kan maken. Durf in deze samenwerking het ook luchtig te houden en een grapje te maken. Net als tijdens de lesdagen is humor erg belangrijk.  

Beeld: Rijksacademie

“Als de dag niet omvliegt dan heb ik het niet goed gedaan”

Het geheim van Renée

Ook in haar lesdagen zegt Renée waar het op staat en weet ze de deelnemers te boeien met haar voorbeelden en humor. Het is belangrijk dat de deelnemers zich prettig voelen en kunnen lachen. Je moet ze kunnen boeien: is de dag voorbij gevlogen? Ja? Dan heb je een goede lesdag gehad. Maar hoe boei je de deelnemers, en wat is het geheim van Renée? Eerlijk gezegd weet Renée dit vaak de ochtend van de lesdag zelf ook nog niet. Er ligt een goed draaiboek klaar en ze weet welke stof ze moet behandelen. Alleen het verschilt per groep hoe je de tijd voorbij laat vliegen:

“Je moet aanhaken bij de groep en waar zij behoefte aan hebben, je beweegt met de groep mee.”

Om goed aan te haken bij de groep, is het onder andere belangrijk om aanwezig te zijn voordat de cursisten komen. Dan maak je namelijk persoonlijk kennis met de cursisten en pols je hoe de sfeer is. Zodra de les start scant Renée de groep ook continu; wie gaapt er, wie heeft er lang niks gezegd of wie verveelt zich? Bij twijfel vraagt Renée het altijd na bij de deelnemers. Zo blijf je aangehaakt. Hierdoor ontstaat er een goede sfeer en dynamiek, waarin Renée samen met de deelnemers kennis het beste kan delen.

“Of ik nu hier voor de groep sta of voor een camera, who cares? Het gaat om de verbinding houden en de camera haalt dit niet weg”

Digitaal lesgeven was aan het begin nog wel even spannend, maar het bleek al snel dat het niet veel anders was. Met de afwisseling aan werkvormen in het lesprogramma van de Rijksacademie is de dynamiek en interactie er online ook nog steeds. En uiteindelijk draait elke soort lesdag om hetzelfde: kennis delen. Renée raadt het iedereen dan ook zeker aan om les te geven. Het is een onwijs leuke afwisseling die jouw werk zeer verrijkt!

Interesse gekregen om ook les te geven of wil je meer over de opleiding weten? Kijk dan hier.