Webinar Naar een houdbaar zorgstelsel.

De uitdagingen voor de toekomst: welke keuzes moet Nederland maken?

Al een groot aantal jaren organiseert de Rijksacademie in samenwerking met de leerstoelgroep Betaalbare zorg van het Radboudumc een opleiding over de betaalbaarheid van de zorg. Deze opleiding, die als winteracademie bekendstaat, wordt elk jaar afgesloten met een voor alle geïnteresseerden toegankelijk congres. Net als vorig jaar moest dit congres ook dit jaar een online karakter hebben vanwege de geldende coronamaatregelen. Dit webinar vond plaats op dinsdag 15 februari jl. Maar liefst 285 personen hadden van tevoren hun komst aangekondigd. Het leeuwendeel van deze personen heeft het webinar ook daadwerkelijk bijgewoond.

Aanleiding voor het onderwerp van het webinar was het recente WRR-rapport Kiezen voor houdbare zorg: mensen, middelen en maatschappelijk draagvlak. Gijsbert Werner van de WRR lichtte tijdens het webinar dit rapport toe. Prikkelende bijdragen aan de discussie over het rapport werden geleverd door Diana Delnoij (Zorginstituut Nederland), Peter Alders (VWS), Wink de Boer (Bernhoven) en Patrick Jeurissen (Radboudumc). De inleiders gingen na hun presentaties onder leiding van moderator Simone van Dulmen (Radboudumc) met elkaar in debat, naar aanleiding van vragen en opmerkingen die via de chatfunctie binnenkwamen.

Vooral Wink de Boer probeerde met zijn verhaal de knuppel in het hoenderhok te gooien. Hij hamerde op de zogenoemde 60-30-10-regel. Volgens die regel verbetert 30 procent van de verleende zorg de gezondheid van de patiënt niet, en verslechtert 10 procent van de verleende zorg die gezondheid zelfs. Er valt volgens deze medisch specialist dus nog een wereld te winnen, ook in financieel opzicht, als de medici zich zouden weten te beperken tot behandelingen waar de patiënten baat bij hebben.

Voor belangstellenden zijn pdf-versies van de presentaties van de vijf  inleiders beschikbaar (graag een e-mailbericht sturen naar: j.h.m.donders@minfin.nl).

kiezen voor houdbare zorg