'De afkortingen vliegen nieuwe medewerkers om de oren'. Het Essentieprogramma helpt je op weg

'Je merkt dat veel starters bij het Rijk echt zoekende zijn: Hoe zit de organisatie van het Rijk eruit? Hoe werken we opgavegericht samen? Wat is mijn taak? Hoe leg ik contact met andere ministeries, uitvoeringsorganisaties en andere belanghebbenden? De afkortingen vliegen om hun oren.' Aan het woord is Daphne van der Zwet, secretaris van de Interdepartementale Commissie Bedrijfsvoering Rijk (ICBR) bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Daphne is al zes jaar onderdeel van de enthousiaste docentenpool van het Essentieprogramma. Tijdens dit opleidingsprogramma krijgen starters bij het Rijk een introductie in de werking van de Rijksoverheid. De docenten nemen deelnemers in vogelvlucht mee in onderwerpen als de Democratische Rechtsstaat, Rijksfinanciën en Concern Rijk.

Daphne van der Zwet - docente Essentieprogramma

Verschil maken in een grote organisatie kan

Daphne: 'Tijdens het onderdeel Concern Rijk krijg je inzicht in de werking van het Rijk als organisatie en de (rijksbrede) bedrijfsvoering. Dit gaat van de politieke- en ambtelijke leiding tot besluitvorming over alles wat het Rijk als organisatie aangaat, zoals beleid op het gebied van ICT, huisvesting en personeelszaken. Veel zaken worden daarvoor centraal geregeld en gefaciliteerd. Alles wat voor ons medewerkers van belang is. Het Rijk is de grootste werkgever van Nederland en ook al jarenlang meest favoriete werkgever. De bijdrage die je als rijksambtenaar levert aan de maatschappelijke opgave en de impact die je maakt, is van groot belang. Je weg kennen.'

'Natuurlijk is het Rijk een hele grote organisatie en als rijksmedewerker kun jij het verschil maken in je werk; door vragen te stellen, initiatief te nemen en verbinding te leggen met anderen.'

Daphne van der Zwet

Webcollege voor de basis, verdieping bij de Rijksacademie

Naast de fysieke opleidingsdagen doorlopen deelnemers een e-learning. Voor het onderdeel Concern Rijk heeft Daphne dit jaar een webcollege gemaakt die hieraan is toegevoegd.  “Je kunt  vooraf het meer algemene verhaal over de werking van het Rijk als organisatie bekijken. Daarna kunnen we tijdens het uur op de Rijksacademie echt wat meer de verdieping in en ingaan op de vragen die er leven”, licht Daphne toe.

'Doordat ik al 16 jaar op verschillende plekken en ministeries heb gewerkt, is het leuk om mensen die net starten bij het Rijk dat inkijkje te geven.'

Wil jij ook je kennis en ervaring delen? Word docent bij de Rijksacademie! Voor meer informatie neem contact op via rijksacademie@minfin.nl