Afscheid docent Jop Delissen

Jop Delissen van de ADR geeft al tien jaar lang les bij de Rijksacademie, zo gaf hij lessen voor de opleiding Basis accountantscontrole (BAC), de controllersopleiding en verzorgt hij mede de auditgame voor de financial trainees. Op woensdag 19 juni sloot hij de periode als docent voor de BAC af en begint hij aan een nieuw avontuur buiten de ADR. Zijn enthousiasme en toewijding hebben niet alleen bijgedragen aan de professionele groei van deelnemers, maar ook aan een positieve benadering van accountancy. In dit interview blikken we terug op de periode die nu achter hem ligt.

Beeld: ©Rijksacademie
Docent Jop Delissen ontvangt bloemen van Ruben Ettes van de Rijksacademie

Docent Jop Delissen blikt terug op een decennium bij de Rijksacademie

Jop Delissen van de Auditdienst Rijk (ADR) heeft de afgelopen tien jaar zijn passie en expertise gedeeld als docent aan de Rijksacademie. Zijn bijdrage aan de opleiding Basis Accountantscontrole (BAC), de controllersopleiding en de auditgame voor financial trainees heeft voor velen een blijvende impact gehad. Op woensdag 19 juni sloot hij dit hoofdstuk af om een nieuw avontuur buiten de ADR te beginnen. Gelukkig blijft hij verbonden met de academie als docent voor de financial trainees. In dit interview blikt hij terug op een decennium van onderwijs en groei.

Hoe ben je begonnen met lesgeven en hoe ben je bij de Rijksacademie terecht gekomen?

"Ik begon bij de Auditdienst Rijk en merkte al snel hoeveel kennis en deskundigheid we aan het opbouwen waren, wat perfect paste bij de filosofie van de Rijksacademie: voor ons, door ons. Toen een van de docenten me vroeg om aan te sluiten, wist ik meteen dat ik dit wilde doen. Hoewel ik geen ervaring had, was mijn enthousiasme voor het vak mijn drijfveer."

Wat was jouw motivatie om les te geven bij de Rijksacademie?

"Ik wilde de koudwatervrees voor accountants en accountantscontrole wegnemen bij organisaties. Vaak zijn mensen huiverig, maar door de betekenis van accountancybegrippen te leren, verdwijnt die angst. Dan zien ze dat accountants ook maar gewone mensen zijn!"

Hoe kijk je terug op jouw tijd bij de Rijksacademie?

"De energie die ik al vanaf het begin af aan van het lesgeven kreeg, is altijd gebleven. Elke lesdag was een plezier, zo’n tien dagen per jaar, en steeds ging ik vol goede moed naar de Rijksacademie. Het gaf me meer energie dan het kostte, en gelukkig mag ik blijven lesgeven aan de trainees."

Is het lesgeven bij de Rijksacademie veel veranderd in de afgelopen tien jaar?

"De basis van de Rijksacademie is redelijk constant gebleven, ondanks de invoering van e-learnings en andere ontwikkelingen. Wat ik wel merk, is dat mensen tegenwoordig makkelijker te laat komen."

Wat zal je het meest bijblijven van jouw tijd als docent?

"De interactie met de deelnemers en de transformatie van de minst gemotiveerde deelnemers naar de meest enthousiaste na de opleiding. Ondanks de droge stof, maken de interactie en de casussen de opleiding erg leuk. De didactiekopleiding die ik via de Rijksacademie volgde, heeft hier zeker aan bijgedragen. Ons docententeam werkt fantastisch samen, waardoor de praktijklessen heel goed verlopen."

Hoe voelt het om vandaag je laatste lesdag te verzorgen?

"Met een lach en een traan. Ik zou nog lang door willen gaan, maar de Basis Accountantscontrole zit te dicht tegen de Auditdienst Rijk aan. Er komt ongetwijfeld weer iets nieuws op mijn pad en gelukkig zal ik nog vaak genoeg op de Rijksacademie komen om de auditgame voor de financial trainees te verzorgen."

Wat ga je het meest missen?

"De combinatie van werken en doceren was geweldig, de lunches waren heerlijk, maar het meest ga ik de lol en het plezier missen die we ondanks de serieuze stof met elkaar hadden. Die lol helpt de stof bij de deelnemers te laten beklijven. Als ik oud-deelnemers tegenkom, test ik vaak wat ze nog weten, en dat is meestal verrassend veel!"

Hoe ziet jouw toekomst er uit?

"Ik begin binnenkort aan een nieuwe functie buiten de ADR/accountancy. Ik ga er met veel energie in en laat me verrassen door wat het zal brengen!"

Wat wil je meegeven aan deelnemers van de Rijksacademie?

"Blijf leren! Leren is een feestje, het is leuk om te blijven leren."