Boekpresentatie Alexander Gogel

 

Alexander Gogel, 

een Amsterdamse koopman

als eerste minister van Financiën

 

 

Strijd om de macht in een turbulente tijd

 

 

 

 

Boekpresentatie op 4 oktober 2017

Inloop: 14.30 uur, aanvang 15.00

 

Jan Postma, oud-DG Rijksbegroting en oud-SG van het ministerie van Financiën is gepromoveerd op een politieke biografie van Alexander Gogel, de eerste minister van Financiën. Op 4 oktober presenteert hij zijn boek en wordt hij geïnterviewd door Roland Uittenbogaard, docent aan de Erasmus Universiteit en Financiën medewerker.

 

Het traditionele beeld van Alexander Gogel (1765-1821) toont hem als een financiële technocraat. Dat klopt slecht deels. Hij had inderdaad veel vaktechnische belangstelling. Zo was hij erg trots dat hij in 1808 de eerste rijksrekening kon presenteren, symbool van de voltooiing van de eenheidsstaat met één belastingstelsel, en een transparant begrotingssysteem. Zijn teleurstelling was groot toen koning Lodewijk Napoleon daar nauwelijks belangstelling voor had.

In werkelijkheid was Gogel niet louter een technocraat, maar ook een politicus gedreven door idealen. Hij leefde in een tijd van staatsgrepen en grote politieke en maatschappelijke veranderingen. Na de Bataafse revolutie in 1795 wist hij, ondanks grote tegenwerking, de samensmelting van de zeven zelfstandige gewesten tot een Bataafse eenheidsstaat tot stand te brengen. En zijn interesse voor kunst en cultuur bracht hem ertoe in het Huis ten Bosch met de prachtige Oranjezaal een Nationale Konst-Gallerij in te richten, de voorloper van het huidige Rijksmuseum.

 

 

Alexander Gogel (1765-1821), Grondlegger van de Nederlandse staat, Uitgeverij Verloren, Hilversum 2017, ISBN 978-90-8704-633-0.

 

Wil je graag aanwezig zijn? Meld je dan hier aan.

 

Locatie

Rijksacademie voor Financiën, Economie en Bedrijfsvoering

Zeestraat 86-90

2518 AD Den Haag

Routebeschrijving


Uitvoeringsdata

    *De sluitingstermijn voor inschrijving bedraagt 20 werkdagen voor de start van een opleiding en 5 werkdagen voor de start van een congres en is een richtlijn. Een opleiding kan vol zijn ruim voor de sluitingsdatum of nog plaatsen beschikbaar hebben na de sluitingsdatum. Informeer altijd naar de mogelijkheden, ook als de inschrijvingstermijn eigenlijk reeds verlopen is: 070-342 4900.