Startconferentie Traineeship 2018 Beats of Change!

Erik Peekel verwelkomt de trainees: “Jullie hebben voor het Rijk gekozen en guess what, zij kiezen ook voor jullie! En ga nou eens met elkaar in gesprek: waarom heb je voor het Rijk gekozen? Op welke manier hoop jij verschil te maken?” De conferentie is bedoeld om de trainees op een luchtige manier kennis met elkaar te laten maken.

 

Jasper Scholten, millennialexpert, besteedde aandacht aan de stijgende hoeveelheid stress, twijfels en het gebrek aan zingeving onder veel millennials. Hoe word je nou CEO van je eigen leven? Na een aantal ademhalingsoefeningen en concrete tips werd de trainees op het hart gedrukt: “Blijf in Den Haag mensen, wees een Beat of Change!” Na een korte pauze was het tijd voor de eerste workshopronde: van Tweede Kamer simulatie tot datavisualisatie, van hackers bij de overheid tot een pubquiz duurzaam winkelen en van Serious Governance game tot Blockchain. Stuk voor stuk relevante thema’s die de trainees zullen tegenkomen op de werkvloer.

Na de lunch werden de trainees verrast met een korte energyzer. Met behulp van boomwhackers wordt iedereen wakker geschud en is iedereen klaar voor een tweede workshopronde. Hierna is het tijd voor de collegetour met Minister Bruno Bruins. Hij had een aantal wijze lessen voor de trainees: Werken bij het Rijk is eigenlijk vaak heel creatief en daar krijg je echt veel energie van!” De trainees vroegen zich af wanneer je nu een goede ambtenaar bent. Bruins antwoorde dat een goede ambtenaar niet bang is om zich hardop uit te spreken: “Speak out loudly. Die rem moet er af. Ik vind het juist fijn om met een deskundige te praten die niet bang is om tegengas te geven.”  Hij eindige zijn collegetour met het advies: “Je hebt maar één leven in dit leven, maak er wat van!”

 

Tot slot is het woord aan Rinske Breuer. Zij houdt zich in haar werk bezig met de vraag hoe we omgaan gaan met digitale transformatie en de impact hiervan op de overheid en ambtenaar.  Allerlei trends komen voorbij zoals big data analyses, blockchain, biotechnologie en 3D printing. Hoe gaaf zou het zijn als er over een aantal jaar organen geprint kunnen worden met behulp van een 3D printer! Ze gaf de trainees ook een wijze les mee: “Veranderingen zullen in eerste instantie altijd weerstand oproepen. Daar moet je even doorheen want daarna is iedereen er vaak heel blij mee.”

 

De dag werd afgesloten met het bekijken van de dagfilm, de bekendmaking van het winnende groepje van de Serious Governance Game (de groep die als eerste met de burger in gesprek ging) en de grootste netwerker onder de trainees. Erik Peekel sluit af door de trainees tips mee te geven voor de netwerkborrel en de trainees een geweldige tijd te wensen de komende jaren. “Ik heb een heerlijke dag gehad met jullie!”

Startconferentie Traneeship 2018 Beats of Change!

Youtube video's

AfbeeldingenTerug naar het overzicht