Curriculum CIO Adviseurs

Het managen van en adviseren over ICT-projecten bij het Rijk vergt specifieke kennis en vaardigheden. In deze opleiding maak je kennis met de I-strategie, het ICT-begrippenkader en de nieuwe trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT binnen de Rijksoverheid. Relevante onderwerpen als architectuur, informatiebeveiliging en inkopen en aanbesteden van ICT passeren de revue. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan het sturen en beheersen van ICT-projecten en het effectief adviseren in de CIO-omgeving.

Voor
CIO-adviseurs en adviseurs in de bedrijfsvoering die direct met de CIO-offices samenwerken, bij departementen en uitvoeringsorganisaties. Richtlijn: Schalen S11-S13.
 
Daarom deze opleiding
Om de sturing en beheersing van (complexe) ICT-trajecten bij het Rijk te verstevigen en de communicatie bij ICT-projecten te vergemakkelijken is het belangrijk dat de adviseurs uit de CIO-community een gemeenschappelijke taal spreken en eenzelfde referentiekader hanteren. Deze opleiding zorgt ervoor dat je het overheidsbeleid kunt verbinden met de uitvoering van ICT en verstevigt je bestuurlijke vaardigheden.

Hiermee kom je terug

Na afloop:

  • weet je hoe (de governance van) het CIO-stelsel georganiseerd is en wie welke rollen en verantwoordelijkheden daarbij heeft
  • weet je hoe het informatiemanagement binnen het Rijk is ingericht, ken je het ICT-begrippenkader en het beschikbare beheers- en beleidsinstrumentarium
  • ben je op de hoogte van de meest relevante actuele beleidsmatige ontwikkelingen (follow-up commissie Elias, I-strategie, BIT, etc.)
  • ben je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van onder andere Rijkscloud, open data en e-dienstverlening
  • weet je hoe IT-security binnen het Rijk is ingericht en welke plek dit inneemt in de context van de rijksbrede beveiliging
  • weet je hoe je de dialoog met de markt moet vormgeven, ken je de relevante kaders rondom inkoop van ICT (onder andere open ICT-standaarden) en weet je hoe je deze moet toepassen
  • heb je kennis van de rijksbrede ICT-architectuur en de gehanteerde architectuurprincipes (onder andere EAR)
  • heb je je (strategische) adviesvaardigheden versterkt (intakegesprek, adviesrollen, adviesgesprek, adviesrapport, omgaan met weerstand)
  • ken je de principes van projectmanagement en heb je je projectmanagementvaardigheden versterkt
  • weet je welke instrumenten voor projectbeheersing binnen de Rijksoverheid worden ingezet (BIT-toets, CIO-oordeel, projectmanagement Kwaliteitsmodel (PMK, Gateway) en kun je deze toepassen.

Zo pakken we het aan
De opleiding bestaat uit zes modules waarin ervaren experts vanuit de Rijksoverheid hun kennis en kunde met je delen. Voor de vaardigheidsmodule wordt een extern trainingsbureau ingezet. Theorie, groepsopdrachten en oefeningen wisselen elkaar af. Er is veel ruimte voor eigen inbreng en discussie.
Na afloop van de opleiding word je toegelaten tot de (besloten) gratis activiteiten van de CIO-community op de Rijksacademie. Zo blijf je ook na de opleiding up-to-date.

Terug naar het overzicht