Financieel management

Toelichting programma Financieel management

De Rijksacademie biedt een groot aantal opleidingen aan op het gebied van financieel management (FM). De opleidingen sluiten nauw aan bij de praktijk en de ontwikkelingen in de financiële functie bij het Rijk.

Voor financieel-administratief en financieel-economische medewerkers hebben we leerroutes ontwikkeld. Deze leerroutes adviseren je welke opleidingen je kunt volgen als medewerker in de financiële functie.

De leerroute maakt inzichtelijk welke vervolgstappen te zetten zijn op een bepaald vakgebied en je kunt het prima betrekken bij de gesprekken over je persoonlijke opleidingsplan.

Leerroutes binnen het programma Financieel management
Leerroute financieel-administratief medewerker (S6-S9)

 

Leerroute financieel-economisch medewerker


Uitgelichte opleidingen

19-11-2018
Een business case is een instrument voor de onderbouwing om wel of niet te starten of verder te gaan met een project. De business case omvat een kosten-batenanalyse, inclusief opties, benodigde bronnen en risicobeheersing. Daarom is het essentieel dat je over de juiste informatie beschikt en dat je deze informatie op een duidelijke wijze (cijfermatig) kunt ordenen. In deze opleiding leer je hoe je een business case kunt analyseren en beoordelen. Eveneens wordt stilgestaan bij de laatste ontwikkelingen op dit terrein.
19-11-2018
Hoe interpreteer je een business case? Hoe kun je effectief invloed uitoefenen in een politiek proces? Hoe beargumenteer je zaken en hoe zet je je overtuigingskracht optimaal in? De heilige …
20-11-2018
Geld, daar gaat het om bij het financieel management van de overheid, en steeds vaker ook bij het beleid zelf. Inzicht in de openbare financiën is daarom onmisbaar, of je nu financieel medewerker of beleidsmedewerker bent. De basisopleiding VOFHA biedt je een brede blik in de wereld van het geld bij de rijksoverheid.
28-11-2018
Veel van de veranderingen en ontwikkelingen binnen de rijksoverheid worden projectmatig georganiseerd. Deze projecten kosten vaak meer tijd en meer geld dan voorzien. Hoe krijg je meer grip op deze projecten? Hoe zorg je voor een effectieve projectbeheersing, hoe kan je de control optimaal inrichten en waar liggen de verantwoordelijkheden hiervoor? Deze opleiding koppelt theorie aan de weerbarstige praktijk van projectbeheersing bij de rijksoverheid.