Masterclass auditors in de publieke sector

Programma 24 en 25 mei 2018
 
Ethics by Design met De Ethische Data Assistent
 
Datalekken en publieke verontwaardiging over dataprojecten zijn aan de orde van de dag. Hoe kan de overheid zorg dragen voor verantwoorde datapraktijken, met als uitgangspunt 'Ethics by Design'? De Utrecht Data School van de Universiteit Utrecht heeft een toolkit ontwikkeld speciaal voor dataprojecten in het openbaar bestuur. Dit is De Ethische Data Assistent (DEDA). DEDA helpt data-analisten, privacy officers, politici, projectmanagers en beleidsmakers om ethische problemen in dataprojecten, datamanagement en databeleid te herkennen. In het eerste dagdeel van de masterclass gaan we in op verantwoorde datapraktijken in het openbaar bestuur en hoe jij hieraan kan bijdragen in je dagelijkse praktijk. Na deze ochtend heb je ervaren wat ethische problemen in je dagelijkse datapraktijken kunnen zijn, hoe je praktische zaken constructief op kunt lossen met behulp van een ethische theorie en wat de maatschappelijke relevantie van data-ethiek is. Het programma is interactief met voldoende inbreng van eigen casuïstiek.

Fraude alertheid in de publieke sector - mr. Dick Alblas AA forensisch accountant/ jurist bij Grant Thornton Forensic en Dispute Services)
 
Misleiding, verhulling en bedrog tekenen het veelkoppige monster dat fraude heet. Vroeg of laat stuiten financials werkzaam in de publieke sector op dit monster. In de praktijk wordt de meeste fraude bij toeval ontdekt. Fraude met zorgbudgetten, met subsidies, met declaraties, maar ook met aanbestedingen zijn in de praktijk aan de orde van de dag. Maar wat is fraude nu echt? Hoe dun is de lijn tussen onregelmatig en onrechtmatig? En is het ver van ons bed of gebeurt het juist niet alleen bij de buren. Wat vragen toezichthouders op dit vlak van ons? Hoe alert zijn we en hoe focussen we op de reële risico's? Fraude is iets waar we allemaal mee te maken kunnen krijgen en we zullen meer zien door anders te (leren) kijken. In het tweede dagdeel van de masterclass krijg je aan de hand van theorie en casuïstiek kennis van de wijze waarop je frauderisico’s kan signaleren en detecteren. Inzicht in de aard van fraude is essentieel om bij te dragen aan een cultuur van alertheid waarin het plegen van fraude substantieel bemoeilijkt en de kans tot detectie danig vergroot wordt. Actuele ontwikkelingen en trends op fraudegebied zullen ook de revue passeren.
 
Auditkwaliteit de baas - drs. E. van der Fluit (management consultant) en drs. H. Hello (captein 747, instructeur KLM en voormalig hoofd opleidingen KLM vliegers)
 
Accountants en auditors streven naar kwaliteitsverhoging maar wat is kwaliteit eigenlijk? En hoe ga je om met de spanning tussen kwaliteit, kosten en klantwensen? Op dag twee van de masterclass nemen Eva van der Fluit en Herman Hello je op inspirerende wijze mee in de cockpit en laten parallellen zien tussen de vliegerswereld en de accountancy. Je krijgt inzicht in de leeromgeving van vliegers; hoe gaan zij om met regels, handboeken en meningsverschillen en hoe bewaken ze de kwaliteit? Accountants moeten net als vliegers balans aanbrengen tussen kwaliteit, kosten en klantwensen. Met behulp van een vliegtuigsimulatie maar dan voor accountants, ga je oefenen met spanningen met de klant, binnen het auditteam en binnen de auditorganisatie. Doel is beter leren omgaan met de druk die ontstaat bij het streven naar kwaliteit. Naast oefeningen, krijg je theorie aangereikt en is er aandacht voor de vertaling daarvan naar de eigen praktijk. Eva van der Fluit deed onderzoek naar de vraag hoe kwaliteit en leren bij accountants versterkt kunnen worden.

Opleidingsduur en kosten
Opleidingsduur: 2 dagen
Kosten: € 1.150,-

Uitvoeringsdata

  • ma 03 dec, di 04 dec

*De sluitingstermijn voor inschrijving bedraagt 20 werkdagen voor de start van een opleiding en 5 werkdagen voor de start van een congres en is een richtlijn. Een opleiding kan vol zijn ruim voor de sluitingsdatum of nog plaatsen beschikbaar hebben na de sluitingsdatum. Informeer altijd naar de mogelijkheden, ook als de inschrijvingstermijn eigenlijk reeds verlopen is: 070-342 4900.

Aanmelden voor nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.