Superleuke en interactieve colleges

Deze maand startte ik in het Financial Traineeship en daarvoor spendeerden mijn traineegenootjes en ik de eerste twee weken op de Rijksacademie. Hier kregen we allerlei superleuke en interactieve colleges over economie en overheidsfinanciën. De docenten kwamen stuk voor stuk uit de praktijk, dus we konden alles vragen over hoe het nu echt werkt. Ook bezochten we onder andere de Tweede Kamer en de Trêveszaal op Algemene Zaken. In mijn eerste echte week op de werkvloer had ik een hoop voordeel van deze periode aan de Rijksacademie, aangezien een hoop termen en processen je dan al bekend zijn. Het voorlopige hoogtepunt was op de ochtend van Prinsjesdag, waarbij wij als financial trainees waren uitgenodigd om het inpakken van ‘het koffertje’ bij te wonen. Uiteraard hebben we er daar zelf ook nog gauw even mee geposeerd!

Matthijs Hut
Beleidsmedewerker
Directie Financieel-Economische Zaken
Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap

Een goede basiskennis over de overheid

Begin September ben ik, samen met 25 andere trainees, gestart met het Financial Traineeship. In de eerste twee weken kregen wij een introductie over de overheidsfinanciën op de Rijksacademie. Hier kregen wij uitleg over o.a. het begrotingsbeleid, belastingen en premies, sociale zekerheid en de arbeidsmarkt en de budgettaire spelregels. Deze trainingen geven je een goede basiskennis over de overheid. Na de eerste twee weken begin je op een ministerie. In mijn geval is dat Buitenlandse Zaken, waar ik ben begonnen op de afdeling Kwaliteitsbewaking en Toezicht. In de eerste week bij Buitenlandse Zaken heb ik de afdeling leren kennen en mij ingelezen in de materie. Als trainee mag je snel zelf aan de slag. Niet alleen van de trainingen leer je, maar ook in de praktijk door te doen.

Anna-Sophie Steinebach
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Afdeling Kwaliteitsbewaking en Toezicht