Op Vrijdag 15 september kleurde het Vredespaleis en het pand aan de Zeestraat 86-90 oranje.

Beide locaties werden bezocht door zo’n 260 starters binnen de Overheid. Naast deze Rijkstrainees, Financial trainees, Inkooptrainees, ICT trainees en trainees vanuit de academie van Wetgeving bezochten nog eens 60 mensen – zelf betrokken bij de Rijkstrainees – de startconferentie Verbinden.

Samenvatting van de dag

De dag begon in het Vredespaleis. De signjugglers wezen op originele wijze de weg en bezorgden veel deelnemers een glimlach. De dagvoorzitter Erik Peekel zorgde voor een eerste kennismaking van de aanwezigen met elkaar. Daarna richtte staatssecretaris Klaas Dijkhoff een welkomstwoord tot de trainees en gaf hen goede tips voor een vliegende start. Hierna werden alle deelnemers verrast door  vier leden van een Rugbyteam uit Nieuw Zeeland. Zij lieten een traditionele HAKA zien en horen. Vervolgens nam Bob MacLaren het woord. Op humoristische wijze vertelde hij meer over de achtergronden van de HAKA en hoe deze oorlogsdans voor de eigen verbinding zorgt. ‘Verbinding’ is het kernonderwerp van deze dag. De trainees werden door hem uitgedaagd om samen in de verbinding een HAKA te leren en met elkaar uit te voeren. Dit ging geweldig! Na deze energieke start nam zzp-er en nog niet zo lang gelden een voormalig trainee bij de overheid, Kim Spinder het woord. Zij keek met veel humor terug op haar trainee-ervaringen en gaf de starters van vandaag veel tips voor een authentieke aanpak, creativiteit, durf en doorzettingsvermorgen.

De dag werd digitaal real-time ondersteund. Op de speciale congres app kon iedereen zien hoe het programma verliep en kon bijvoorbeeld ook iedere deelnemer live aan Kim vragen stellen.

Na het plenaire programma was het tijd voor diverse workshops waarop individueel ingeschreven kon worden. In de Zeestraat volgden deelnemers achter elkaar twee zelf gekozen workshops. In totaal werden er op de gehele dag acht verschillende workshops aangeboden:

  • Kansen zien en grijpen
  • Wat ga jij doen met al jouw talenten
  • Debatteren om te verbinden
  • Kleurrijke communicatie
  • Hoe te verbinden als je liever zou willen afhaken
  • De eeuwige frisse blik
  • Cybersecurity – nare dingen op internet
  • Het politieke spel

De deelnemers die achterbleven in het Vredespaleis speelden mee in de Serious Governance Game – Participatia. Vier teams met één missie, met elkaar in de verbinding en door zo goed mogelijk samen te werken. Geen echte winnaars of verliezers, uiteindelijk wel 12 trainees die door hun pientere optreden als ‘prijs’ in lunchgesprek mogen met de SG van het ministerie van OCW, Marjan Hammersma.

Na de verschillende workshops kwamen alle deelnemers weer samen in het Vredespaleis. Tijdens de plenaire afsluitingvan de dag, deelden zij ervaringen met elkaar.  Vervolgens nam Marjan Hammersma het woord en gaf ook zijantwoorden op de aan haar gestelde vragen en tips voor de startende trainees aanwezig. Tot slot álst, but not least’ nam kunstenaar Ap Verheggen de trainees mee op een bijzondere reis van een smeltende ijsberg op Groenland naar de kurkdroge woestijn in Mali op een prachtige persoonlijke missie: water maken uit droge woestijnlucht op zonnenenergie. Een verhaal over verwondering van de smeltende ijskappen, passie voor de wereld waarop wij in verbinding met elkaar leven, waarschuwend tegen de opwarming van de aarde, samenwerking en denken buiten gebaande wegen en veel doorzettingsvermogen om het uiteindelijke doel te behalen. Een verhaal over jezelf blijven en geloven in wat je aan het doen bent.

Voordat alle deelnemers de mooie dag aflosten met een drankje en een hapje, keken zij nog met elkaar terug naar een samenvatting van de dag op film.Met daarin vrolijke indrukken van een geslaagde dag voor 260 nieuwe Rijkstrainees in het teken van Verbinden. Welkom bij de Rijksoverheid!