Inkopen lastig? In twee lesmiddagen leer je de basis van het inkoopproces

“Ik heb nu meer inzicht in het inkoopproces. En, ik heb geleerd dat er ruimte is voor creativiteit. Als je op tijd met de afdeling inkoop schakelt, kan er binnen de regels heel veel. Je hoeft er niet als een berg tegenop te zien,” vertelt Willeke Eikmans, directiesecretaris/medewerker kennis en onderzoek bij SZW. Willeke is deelnemer aan de allereerste uitvoering van de opleiding Inkoop voor niet-inkopers.

Waarom een opleiding Inkoop voor niet-inkopers?

Voor de inkoopprofessional is al lange tijd een gevarieerd inkoop curriculum beschikbaar. Daar is nu deze opleiding voor niet-inkopers bijgekomen. Projectleider Ellen ter Horst legt uit waarom: “De Rijksoverheid vindt goed inkopen belangrijk. Opdrachtgevers zijn soms onvoldoende bekend met het inkoopproces en de regels. Vanuit inkoop is behoefte om samen te werken met de opdrachtgever rondom inkooptrajecten. In de opleiding krijgen opdrachtgevers inzicht in de inkoopregels zodat duidelijk is wat er wel of niet kan. Ook is er aandacht voor het versterken van de samenwerking met de inkooporganisaties. Er is zeker behoefte aan zo’n opleiding kijkend naar het aantal inschrijvingen voor deelname.”

Wat kun je tijdens de opleiding verwachten?

De opleiding bestaat uit een e-learning en twee lesmiddagen. Naast theorie en oefenopdrachten gaan deelnemers tijdens de opleiding samenwerken met de afdeling inkoop van hun eigen organisatie aan de hand van een casus. “Doel van deze samenwerkingsopdracht is meer inzicht en begrip tussen de opdrachtgever en de inkoopadviseur”, vertelt Ellen.

“Ik vond de samenwerkingsopdracht een goede manier om met de inkoopadviseur van gedachten te wisselen, los van de lopende werkzaamheden”, vertelt Mirjam Schouten-Stam, projectleider bij SSO Organisatie en Personeel van de Belastingdienst. “Wat ik vooral meeneem is de bevestiging dat het zo belangrijk is dat je vooraf goed scherp hebt wat je precies wilt inkopen. Daar loop je anders tijdens het inkoopproces weer tegen aan. Ik vond het een leuke training. Ik zou het collega’s aanraden die voor de eerste keer met inkoop te maken krijgen, dan voegt deze opleiding echt iets toe.”

Willeke krijgt in haar werk binnenkort te maken met een inkoopvraag. Hoewel ze bij eerdere werkplekken al inkooptrajecten heeft doorlopen, besloot ze mee te doen met deze opleiding om meer beeld te krijgen van hoe het proces in elkaar zit. “Ik vond de opleiding plezierig, behapbaar qua tijdsbelasting en een fijne balans tussen theorie en opdrachten. Er is ruimte voor vragen en je hoort waar andere deelnemers mee worstelen, daar leer je ook weer van. Ik ben benieuwd naar een verdiepingsopleiding gericht op de context van de eigen organisatie.”

Wil je zelf ook meedoen met de opleiding Inkoop voor niet-inkopers? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.