Rijksacademie heet deelnemers Shiraka-Public Financial Management training course welkom in Nederland

Afgelopen week heeft de Rijksacademie de deelnemers aan de Shiraka-Public Financial Management (PFM-) training met open armen verwelkomd. Met het Shiraka-programma steunt Nederland maatschappelijke ontwikkelingen in de regio Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA). In het Arabisch betekent Shiraka partnerschap. De verhouding tussen de burger en de overheid staat daarbij centraal. Shiraka richt zich op de betrokkenheid van burgers bij bestuur en op de dienstverlening van overheden naar de burgers.

Bijeenkomst Shiraka bij Pulchri
Beeld: ©Rijksacademie
Deelnemers Shiraka-programma tijdens een lesonderdeel

Gasten van de Rijksacademie

Suzane Abou Chacra tijdens een Shiraka training
Beeld: ©Rijksacademie
Suzane Abou Chacra neemt deel vanuit Libanon

Deze week zijn de afgevaardigden uit de MENA-regio een week lang in Nederland en te gast bij de Rijksacademie voor de PFM-training. We spreken docent Ron Keller en de Libanese deelnemer Suzane Abou Chacra op Prinsjesdag in Pulchri op het Lange Voorhout, waar ze verschillende lezingen bijwonen, maar ook deelnemen aan de festiviteiten.

Suzane Abou Chacra: "Wat indruk op me maakt tijdens deze training is hoeveel moeite is gedaan om onze cultuur en context te begrijpen. Ik geloof in ontwikkeling, ik geloof in menselijke transformatie. En ik denk dat de plek waar ik werk, het Instituut voor Financiën in Libanon, hier ook in gelooft. Daarom werken we aan netwerken en het uitwisselen van expertise om dit geloof te versterken en in de praktijk te brengen."

Ron Keller bij Pulchri
Beeld: ©Rijksacademie
Ron Keller, econoom, oud-ambassadeur en docent aan de Rijksacademie

Ron Keller, econoom, oud-ambassadeur en nu zo’n twee jaar docent aan de Rijksacademie, vertelt: “De landen die meedoen aan de Shiraka-PFM training course zijn de directe buren van Europa. We moeten ons als Nederland meer beseffen dat we onderdeel van Europa zijn. Dat doen we nu nog te weinig. Het is belangrijk dat je goed probeert om te gaan met je buren door te proberen dezelfde taal te spreken, je te verdiepen in hun cultuur en gewoonten, samenwerking aan te gaan en netwerken op te zetten. Goed omgaan met je buren is belangrijk. De Shiraka-PFM training course helpt hierbij.

Daarnaast is de Shiraka-PFM training course een fantastische gelegenheid voor de deelnemers om niet alleen een ander land zoals Nederland te leren kennen, maar ook collega’s uit directe buurlanden te ontmoeten en daarmee een netwerk op te bouwen."

Nederlandse ondersteuning

Nederland ondersteunt de MENA-regio bij lokale initiatieven, door samen te werken met overheden en opleidingen te verzorgen voor ambtenaren. Ook worden beurzen voor onderwijs verstrekt.

Een belangrijk onderdeel van het Shiraka-initiatief is het Shiraka Training Programme (STP), ontwikkeld door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit programma biedt intensieve trainingscursussen over cruciale onderwerpen zoals waterbeheer, voedselveiligheid, publiek financieel management en wetgeving. Het STP bevordert de betrokkenheid van burgers bij de publieke dienstverlening en biedt een waardevolle kans voor ambtenaren uit de MENA-regio om kennis te delen en capaciteit op te bouwen voor effectiever openbaar bestuur.

Een ander belangrijk aspect van het Shiraka-programma is de government-to-government samenwerking (G2G), die tot doel heeft gestructureerde samenwerking tussen overheidsorganisaties in de MENA-regio en Nederlandse tegenhangers te initiëren. Deze samenwerking richt zich op publieke dienstverlening en de relatie tussen overheid en samenleving, met als doel duurzame verandering te stimuleren.

Meer lezen over het Shiraka-programma? Ga naar https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/europese-subsidies/nederlands-fonds-voor-regionale-partnerschappen-nfrp/progamma-shiraka