Toekomstige Rijksprofessionals leren en ontwikkelen bij de Rijksacademie

De afgelopen weken stroomde de Rijksacademie weer vol met ambitieuze, jonge professionals die van start gingen met één van de vier traineeships die de Rijksacademie verzorgt. Bij de Rijksacademie vinden zij  de uitgebreide, educatieve omgeving die bijdraagt aan hun groei en expertise. Door de trainees goed voor te bereiden op complexe uitdagingen en ze in staat te stellen een waardevolle bijdrage te leveren aan effectief bestuur van Nederland, dragen we als Rijksacademie bij aan de professionalisering van de Rijksprofessional van de toekomst.

Dimitri Smout is recruiter en coördinator voor het Financial Traineeship binnen de Rijksoverheid. Hij vertelt:

“Door aan de slag te gaan op drie uiteenlopende werkplekken binnen de Rijksoverheid neemt de ontwikkeling van een trainee een enorme vlucht. Ze leren leert ministeries, uitvoeringsorganisaties en gelieerde Rijksorganisaties kennen én ervaren wat ze leuk vinden en waar minder interesse voor is. Op deze manier kunnen zij na twee jaar een weloverwogen keuze maken waar ze bij de Rijksoverheid voor langere duur aan de slag willen.”

Het Financial Traineeship is specifiek gericht op financiën, politiek en beleid. Gedurende twee jaar werken trainees aan financiële vraagstukken, zoals begrotingsanalyse, budgetbeheer en financiële advisering, binnen de Rijksoverheid.

Bij het Rijkstraineeprogramma (RTP) worden pas afgestudeerde studenten voorbereid op diverse functies binnen de Rijksoverheid, terwijl ze werken aan urgente maatschappelijke vraagstukken. Van het RTP is een WO- en HBO-variant. Trainees krijgen de kans om drie of vier opdrachten uit te voeren bij verschillende rijksorganisaties, waarbij ze zich richten op beleid, uitvoering, toezicht of bedrijfsvoering.

Beau van der Marck is projectmanager bij de Rijksacademie en begeleidt de trainees van het Rijkstraineeprogramma:

“Het hernieuwde opleidingsprogramma van de Rijkstrainees is gebaseerd op de Ontwikkelagenda van de Rijksdienst en sluit hierdoor naadloos aan op de ambities van de Rijksoverheid, zoals de behoefte om opgavegericht te werken, of te werken volgens de bedoeling. Tijdens hun opleiding leren de trainees hoe zij kunnen bijdragen aan het realiseren van deze ambities. De ambities van de Ontwikkelagenda zijn bovendien ambities van het hele Rijk, waardoor trainees de kennis en vaardigheden die ze verkrijgen op de opleiding kunnen delen met hun collega’s waardoor zowel de trainee als de werkplek zich kan ontwikkelen.”

Een ander traineeship is het Traineeship Rijksinkoopprofessionals (TRIP). Daarbij richten de trainees zich op inkoop binnen de Rijksoverheid. In een boeiend tweejarig programma werken de trainees bij verschillende overheidsorganisaties rondom inkoop en contractmanagement. Ze leren op hun werkplek en de opleiding veel over het inkoop- en contractmanagement vak, de Overheid en zichzelf. Ze dragen hiermee bij aan duurzamere, veiligere en socialere overheid.

Koen Piek, projectmanager van de inkoopopleidingen bij de Rijksacademie:

“Het mooie aan het TRIP is dat je met een hechte groep van 18 trainees gezamenlijk de eerste twee jaar van je loopbaan start. Twee jaar waarin je veel leert over inkoop en contractmanagement, en misschien nog wel meer over jezelf. Je ziet de trainees in deze twee jaar hard groeien, zowel vakinhoudelijk als persoonlijk. De complexiteit van het vak, leren over jezelf en de Rijksoverheid, maken dat we veel van de denkkracht en creativiteit vragen van de trainees. Iets wat de trainees graag inzetten en energie van krijgen!”

Tot slot is er nog het Rijks I-Traineeship. Deze is bedoeld voor hbo- en wo-afgestudeerden die hun carrière binnen de Rijksoverheid willen starten op het gebied van ICT, Data of Cyber. In twee jaar werken ze aan actuele vraagstukken bij diverse Rijksorganisaties en ontwikkelen ze expertise op het gebied van informatietechnologie, data-analyse of cybersecurity.

Ali Davarci houdt zich binnen de Rijksacademie bezig met de trainees die voor dit traineeship kiezen:

“Door het volgen van de I-Traineeship ontwikkelen de trainees tot professional op het gebied van ICT, Data of Cyber door te werken aan actuele I-vraagstukken bij verschillende Rijksorganisaties. De I-trainees bouwen een breed netwerk op en worden de skills en kennis op het gebied van ICT, Data of Cyber uitgebreid. Tijdens dit traject werk je ook aan je persoonlijke ontwikkeling.”

Groep financial trainees
Beeld: ©Rijksacademie

Joris Bongers, plv. Academie-Directeur vertelt:

“Als Rijksacademie beschikken we over een uitgebreid netwerk aan deskundigen op het gebied van overheidsfinanciën en bedrijfsvoering. Deze deskundigen dragen bij ons hun kennis en ervaring over aan volgende generaties. Dit doen we met praktijkgericht leren, het creëren van netwerken en aandacht voor brede thema’s als ambtelijk vakmanschap en professioneel gedrag. Hiermee willen we onze trainees een stevige basis bieden voor de start van hun loopbaan. En zo bijdragen aan de kwaliteit van de Rijksoverheid”.

Wil je meer weten over een van de traineeships en hoe je je hiervoor kunt aanmelden? Kijk dan op  https://www.rijksacademie.nl/traineeships, wellicht zien we jou dan ook snel op de Rijksacademie!