RIO gevorderd voor de inkoopadviseur

Ben jij een ervaren inkoopadviseur en toe aan de volgende stap? Wil jij je competenties, kennis en vaardigheden als inkoopadviseur verder ontwikkelen? Dan is de RIO gevorderd wat voor jou! In zeven lesdagen stomen wij jou klaar tot de rijksinkoopprofessional die zelfstandig kan aanbesteden met impact.

De opleiding
De RIO gevorderd is in totaal zeven dagen en bestaat uit drie modules:

 1. Module 1 Europees aanbesteden (vier dagen);
 2. Module 2 Inkopen met impact (twee dagen);
 3. Module 3 Strategisch stakeholdermanagement (één dag).

Je volgt de opleiding samen met andere collega’s vanuit het Rijk.

Module 1: Europees aanbesteden
In de eerste module gaan we aan de slag met Europees aanbesteden. Je duikt tijdens deze lesdagen de diepte in over het maken van afwegingen:

 • Bij het vormgeven van de opdracht,
 • Bij de juridische aspecten zoals het toepassen van de Aanbestedingswet en het kiezen van de verschillende procedures,
 • Bij het formuleren en helder communiceren van jouw boodschap naar interne en externe betrokkenen,
 • Bij het specificeren, selecteren en gunnen,
 • Bij het betrekken van de markt.

Module 2: Inkopen met impact
In de tweede module gaan we aan de slag met hoe je vormgeeft aan inkopen met impact in een aanbesteding. Als inkoopadviseur kun je namelijk niet anders dan in al jouw werk Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) meenemen. In de praktijk blijkt dit veel lastiger te zijn dan de theorie doet vermoeden. In deze module komen inhoudsexperts vanuit het Rijk jou inspireren met hun ervaringen. Vervolgens ga je zelf aan de slag met een uitdaging rond inkopen met impact vanuit jouw praktijk.

Module 3: Strategisch stakeholdermanagement
Tijdens de laatste module gaan we met jou kijken naar de gedragsaspecten, de vaardigheden en duivelse dilemma’s die je tegenkomt in jouw rol als project- of procesbegeleider binnen een inkoopprojectteam.

Na afloop
Rond je de RIO gevorderd succesvol af? Dan ontvang je het certificaat ‘RIO gevorderd’ en heb je de kennis en vaardigheden om zelfstandig een Europees aanbestedingstraject te begeleiden. Je bent een rijksinkoopprofessional die impact maakt!

Een lesdag bij de RIO
In de RIO hanteren wij verschillende werk- en leervormen. Om het leerrendement te maximaliseren hebben wij vooraf en na afloop van de lesdagen verschillende opdrachten. Bijvoorbeeld het luisteren van een podcast aflevering, het maken van een e-learning of het lezen van een reader. Op deze manier focussen we in de les op de toepassing van de stof!

De lessen worden gegeven door inhoudsexperts vanuit de hele Rijksoverheid die hun kennis en expertise graag delen om het inkoopvak verder te professionaliseren. De vaardigheidstrainingen krijg je van gespecialiseerde externe trainers. Door de inzet van docenten vanuit de praktijk bouw je direct een waardevol netwerk op, dat goed van pas komt tijdens en na jouw opleiding.

Online leeromgeving 
Voor de opleiding gebruiken wij een online leeromgeving. Deze leeromgeving biedt je actuele informatie over de lesonderdelen van de opleiding. Je vindt hier het programma, presentaties van docenten, voorbereidingsopdrachten, e-learnings, podcasts en (verplichte) literatuur.

Praktische informatie
Opleidingsduur: 7 dagen
Prijs: € 4.000,-

Uitvoeringsdata 2024:
Uitvoering 4: dinsdag 30 januari, dinsdag 6 februari, dinsdag 27 februari, dinsdag 12 maart, dinsdag 26 maart, dinsdag 9 april, dinsdag 23 april 2024.
Uitvoering 5: dinsdag 17 september, dinsdag 8 oktober, dinsdag 22 oktober, dinsdag 5 november, dinsdag 19 november, dinsdag 3 december, dinsdag 17 december 2024.

Intakeprocedure

Voorafgaande aan jouw deelname aan de opleiding RIO gevorderd wordt een intake gedaan. Dit is noodzakelijk omdat de opleiding een vervolgopleiding is en wij ervan uitgaan dat jouw basiskennis goed aanwezig is. 

 1. Klik hier om je aan te melden voor de opleiding. om je aan te melden op de website. Hierna ontvang je van de Rijksacademie een checklist.
 2. Deze checklist doorloop je samen met jouw manager. De aangevinkte checklist mail je naar de Rijksacademie e-mail rijksacademie@minfin.nl met in de aanmelding jouw contactgegevens.
 3. De Rijksacademie plant een intakegesprek in en je ontvangt een mail met informatie.
 4. Na het intakegesprek ontvangen jij en je manager een advies van de Rijksacademie waarin staat dat jouw inschrijving definitief is en dat je kunt starten met de opleiding óf dat je eerst nog een kennispakket moet volgen om daarna te kunnen starten met de opleiding. In beide gevallen krijg je logingegevens en toegang tot de kennispakketten. De kennispakketten zijn geen toets. Het doorlopen ervan geeft voldoende basis om de opleiding te kunnen volgen. Het doorlopen van de kennispakketten is jouw eigen verantwoordelijkheid.