Meest impactvolle Rijksinkoopdocent van 2023: Dennis Santbulte
Samen met docenten vanuit de Rijksoverheid, verzorgt de Rijksacademie opleidingsprogramma’s waar deelnemers worden klaargestoomd tot Rijksinkoopprofessional. Elk jaar verkiezen we de Meest impactvolle inkoopdocent. Met zijn juridische achtergrond, ervaring bij het Rijksvastgoedbedrijf, maar vooral om zijn didactische vaardigheden is dit jaar Dennis Santbulte verkozen door deelnemers en collega-docenten. Wij vroegen Dennis op de Rijksacademie naar zijn kijk op het inkoopvak, hoe inkoop wat hem betreft impact maakt en wat hem drijft om les te geven.
Inkoop: meer dan regeltjes
Dennis werkt, na een carrière bij een commercieel adviesbureau in het vastgoed, alweer zeven jaar bij de Rijksvastgoeddienst waar hij momenteel de rol van Coördinerend specialistisch adviseur/ programma manager vervult. Sinds 2018 is Dennis docent bij de Rijksacademie en is zo’n zes tot acht keer per jaar op de Zeestraat te vinden, met name bij inkooplesdagen met een juridisch component. Soms ervaren als wat droge stof, maar doordat Dennis interessante praktijkvoorbeelden deelt, merkt hij dat de stof veel beter landt bij de deelnemers. Ook door zijn eigen ervaring en persoonlijk geleerde lessen in te brengen, enthousiasmeert hij de deelnemers en hoopt hen te laten inzien dat het inkoopvak niet alleen om regeltjes draait.
Een belangrijke les die hij zelf gedurende zijn carrière heeft geleerd, is het stellen van vragen. Op die manier zorgde hij voor meer inzicht in de (achterliggende) behoeften. Dat stelde hem in staat beter in te spelen op die behoefte en zo uiteindelijk meer impact te maken met zijn werk. Deze opgedane ervaring gebruikt hij als basis voor de inhoudelijke vormgeving van zijn lessen.
Dennis: ‘Iedereen kan regels uitleggen, maar dat maakt geen impact. Pas als je vragen gaat stellen, de vraag achter de vraag kent, waardoor je écht snapt welke belangen er spelen en waar (en waarom ergens) rekening mee moet worden gehouden, pas dan kun je als inkoopprofessional écht van toegevoegde waarde zijn’.
Focuspunt
Dennis vertelt verder over waar volgens hem de waarde van de inkoopprofessional kan worden toegevoegd: ‘Als overheid hebben we allerlei taken, verschillende dingen te doen, allerlei opgaven en transities. In een project spelen heel veel belangen. We moeten ons aan spelregels houden, zoals voldoen aan duurzaamheideisen, kortom: er spelen veel verschillende belangen in zo’n project.
Projectteams kijken naar al die belangen en brengen die in kaart. Daarna komt onvermijdelijk het moment dat er een marktpartij bij wordt gehaald die de klus moet klaren. Die marktpartij moet eigenlijk ‘onze’ belangen zien te behartigen, maar daar komen de eigen – terechte – belangen ook nog bij.
Dennis: ‘Als het ware worden alle interne belangen getrechterd naar één duidelijk focuspunt waarna al die belangen weer helemaal uitwaaieren. De inkoopprofessional doet zijn/haar werk precies op dat punt en moet ervoor zorgen dat, binnen alle spelregels die er zijn, alle belangen die intern spelen op een juiste manier worden overgebracht naar de marktpartij, zodat die snapt wat gevraagd wordt en waaraan het moet voldoen.
We houden dus niet alleen de interne belangen in het oog, maar ook die van de marktpartij zodat het een mooie gezamenlijke inspanning wordt.’
En daar bevinden zich de inkoop - en contractmanagers: precies in dat focuspunt. En dat is een belangrijk punt: aan het einde van het traject moet het project, samen met de marktspeler, gerealiseerd zijn.
Inkoopprofessional als navigator
Inkopers werden volgens Dennis vroeger nogal eens vergeleken met politieagenten, die halverwege een project met een stopbord klaarstonden om aan te geven dat de regels de gang van zaken in de weg stonden. Hoewel het kennen van de regels onvermijdelijk en noodzakelijk is en blijft, is het volgens Dennis juist de kunst om vanuit die kennis te kijken hoe je - in plaats van die politieagent - een navigator kunt zijn. Een samenwerkingspartner die (zo vroeg mogelijk) mee in de auto stapt en de opdrachtgever – vanuit het eerdergenoemd focuspunt – naar het eindpunt begeleidt, met oog voor álle belangen, van álle betrokkenen.
Dennis helpt de deelnemers die navigatorrol te pakken door hen uit te dagen om vragen te durven stellen, alle verschillende belangen en alle betrokkenen écht te begrijpen. De volgende stap is om vervolgens creatief te zijn en te onderzoeken welke mogelijkheden er (nog meer) zijn.
Dennis: ‘Het is heel makkelijk om creatief te zijn als je de regels niet kent en juist moeilijker als je de regels wel kent maar tegelijkertijd een enorm leuke uitdaging’.
Als docent werkt Dennis toe naar dat ‘aha’-moment; het inzicht dat ze van veel grotere meerwaarde kunnen zijn in hun rol als inkoopprofessional dan op voorhand gedacht.
Blijven ontwikkelen
Volgens Dennis kun je die bijzondere rol van inkoopprofessional het beste invullen als je je blijft ontwikkelen. Dat ontwikkelen zit ‘m er dus niet alleen in dat je de regels goed kent, maar in de volgende stap: dat je creatief weet te navigeren binnen de regels en wetgeving. Dat je die navigator bent die goed de weg weet te vinden vanuit dat specifieke focuspunt: die bijzondere plek waar je je als inkoopprofessional bevindt.
Dennis: ‘Inkoop is een heel ingewikkeld vakgebied, maar wat je in dat kleine focuspuntje doet kan zoveel meer zijn dan alleen de regels volgen. In dat focuspunt zit de kans om impact te maken en dat maakt ons vak zo mooi’.
Lijkt het je leuk om net als Dennis ook jouw kennis en ervaring te delen als docent bij de Rijksacademie? Neem dan contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden: rijksacademie@minfin.nl
Als je interesse hebt om deze navigatorsrol te pakken of te leren in een complexe context van vastgoed bij het Rijksvastgoedbedrijf, voel je dan vrij om Dennis te benaderen (Dennis.Santbulte@rijksoverheid.nl).
Wil je meer weten over de Rijksinkoopopleidingen? Kijk dan op www.rijksacademie.nl/inkoop.