Brede Welvaart
Klassikale training | |
3 dagen | |
€ 1.650,00 | |
rijksacademie@minfin.nl |
Beschrijving
In het beleid wordt steeds explicieter gestuurd op een breed welvaartsbegrip. Hierbij wordt er naast economische groei, ook rekening gehouden met andere zaken die de kwaliteit van leven bepalen. Voorbeelden zijn gezondheid, veiligheid en de kwaliteit van het leefmilieu. We houden bij het uitstippelen van beleid bovendien niet alleen rekening met de gevolgen daarvan voor de generaties die op dit moment in ons land leven, maar ook met die voor mensen in andere landen en de generaties die in de toekomst in ons land leven.
Is jouw organisatie aangesloten bij Leer-Rijk? Meld je dan aan via Leer-Rijk. Ben je werkzaam bij de Belastingdienst, Douane of Toeslagen? Meld je dan aan via Mijn Leeromgeving (MLO).
Voor ambtenaren is het de opgave om brede welvaart in te bedden in de beleids- en begrotingscyclus. Hoe doe je dat? In deze driedaagse opleiding leer je welke aspecten bij brede welvaart een rol spelen. Door sessies met deskundigen en sparren met collega’s van andere beleidsterreinen krijg je inzicht over hoe je brede welvaart in kunt passen in je eigen werk.
Voor
Alle beleidsmedewerkers die meer willen weten van het onderwerp 'brede welvaart' en hoe dit ingebed kan worden bij de voorbereiding en monitoring van overheidsbeleid.
Daarom deze opleiding
Tijdens deze opleiding leer je welke aspecten en dimensies een rol spelen bij brede welvaart en wat brede welvaart betekent voor jouw eigen beleidspraktijk. Deze opleiding bestaat uit voorbereiding vooraf door middel van een e-learning, gevolgd door drie lesdagen waarin door middel van interactieve colleges van gastsprekers en opdrachten tijdens de lesdagen de volgende onderwerpen aan bod komen:
- theorieën van de welvaartseconomie en alternatieve benaderingen van het begrip brede welvaart
- de relatie tussen brede welvaart en welzijn
- welke dimensies bij brede welvaart een rol spelen en hoe je deze kunt toepassen bij het maken van beleid
- de Monitor Brede Welvaart & de Sustainable Development Goals van het Centraal Bureau voor de Statistiek
- de integratie van brede welvaart in de begrotings- en verantwoordingssystematiek
- hoe de planbureaus werken aan de verankering van brede welvaart in hun prognoses
- vergelijking van internationale voorbeelden andere landen
- waarom brede welvaart een denkkader kan zijn voor ambtenaren om integraler te werken
- hoe je brede welvaart concreet kunt maken op je eigen beleidsterrein
De docenten zijn werkzaam bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, de planbureaus (CPB/PBL/SCP), het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Rijksoverheid.
Uitvoeringsdata
- 2025 n.t.b