Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Masterclass bedrijfsvoering

Klassikale training
2 dagen
€ 1.670,00
rijksacademie@minfin.nl

Beschrijving

In samenwerking met andere academies van de Rijksoverheid en het ICBR, biedt de Rijksacademie een masterclass over bedrijfsvoering aan. De masterclass bestaat uit twee dagen waarop de toekomstvisie van de Rijksoverheid met betrekking tot de bedrijfsvoering en de implicaties daarvan voor het werk van ‘morgen’ centraal staan. Laat je inspireren door deze nieuwe inzichten en handvatten!

Is jouw organisatie aangesloten bij Leer-RijkMeld je dan aan via Leer-Rijk. Ben je werkzaam bij de Belastingdienst, Douane of Toeslagen? Meld je dan aan via Mijn Leeromgeving (MLO).
 

Programma

Dag 1– Rijksbrede Bedrijfsvoering
Voor het goed functioneren van de rijksoverheid is een efficiënte en effectieve bedrijfsvoering essentieel. Immers: geen beleid zonder bedrijfsvoering. Departementen en overheidsorganisaties kennen ieder hun eigen uitdagingen binnen het brede bedrijfsvoeringsterrein. Deels komen deze uitdagingen overeen en deels verschillen deze. Voorbeelden van uitdagingen: hoe personeel te binden en boeien, hoe banen te realiseren voor mensen met een arbeidsbeperking, hoe invulling te geven aan hybride werken, hoe te verduurzamen, hoe zorg te dragen voor adequate beveiliging, hoe de informatiehuishouding op orde te krijgen? Door verschillende programma’s, waaronder de Compacte Rijksdienst, is vanaf het begin van dit decennium een rijksbrede bedrijfsvoering ontstaan. Departementen en overheidsorganisaties organiseren steeds minder zelf hun bedrijfsvoering. Door het bundelen van verschillende ondersteunende diensten in shared service organisaties is de bedrijfsvoering van het Rijk meer gecentraliseerd en gestandaardiseerd.

Leerdoel

De masterclass bedrijfsvoering gaat dieper in op wat rijksbrede bedrijfsvoering behelst, hoe de organisatie en besturing van de rijksbrede bedrijfsvoering is geregeld, hoe departementen en overheidsorganisaties met elkaar samenwerken en welke dillema’s daarbij komen kijken. Tijdens deze lesdag krijg je een bijzonder kijkje achter de schermen van de rijksbrede bedrijfsvoering!

Docenten

Wilco Roelandse, clustercoördinator strategisch advies en plaatsvervangend hoofd bij de afdeling Strategieontwikkeling, Controle en Informatie van de directie Organisatie, Bedrijfsvoering en Personeel van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Joost Hogeland, Eigenaarsadviseur/adviseur samenspel bij het Ministerie van Economische Zaken & het Ministerie van Klimaat en Groene Groei.
Harry Rensen, strategisch adviseur DG Vastgoed en Bedrijfsvoering Rijk van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Dag 2  09:30 – 12:30 -  De financiële spelregels in de bedrijfsvoering
Het beheren van financiële middelen is een essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering bij de Rijksoverheid. Ambtenaren gaan verantwoord om met overheidsbudgetten, houden financiële rapportages bij en voldoen aan de geldende boekhoudkundige regels.

  • Het regelen van budgetten via de begroting.
  • De afwegingen om dienstverlening via baten-lasten of  via de kas te laten lopen.
  • Het opstellen van financiële planning, rapportage en controle.
  • Het beheersen van kosten en risico’s.

Leerdoel

Na deze lesdag heb begrijp je de financiële spelregels in de Rijksbrede bedrijfsvoering.

Docent

Herbert Goorkate, plv. directeur Financiën en Bestuursadvisering bij Rijksvastgoedbedrijf

Dag 2  13:30 – 16:30 -  Actuele vraagstukken binnen het HR-domein
De krapte op de arbeidsmarkt neemt toe. Dit is ook voelbaar binnen de Rijksoverheid. Het is steeds lastiger om voldoende en de juiste mensen te vinden voor openstaande vacatures. Gezien het enorme aantal onderwerpen en actuele/strategische thema’s die er spelen binnen het HR-Domein, willen wij de deelnemers na de eerste lesdag vragen over welk actueel thema binnen het HR domein zij op de tweede dag een bijdrage zouden willen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan thema`s als arbeidsmarkt, werving en selectie, onboarding, binden en boeien en Strategische Personeelsplanning. Arnoud Koers is een zeer ervaren docent met een veel ervaring binnen de Bedrijfsvoering. Gezien zijn brede rol bij EZK en LNV in de bedrijfsvoering kan hij tegemoet komen aan speciale wensen van de deelnemers. Op deze manier is er sprake van een stukje ‘maatwerk’ en wordt er tegemoet gekomen aan de behoeften en wensen van de deelnemers.

Leerdoel

Na deze lesdag heb je meer inzicht in de actuele vraagstukken binnen het HR-domein.

Docenten

Arnoud Koers, Coördinerend/Specialistisch Adviseur Bedrijfsvoering bij Ministerie Economische Zaken en Klimaat


Tijdens de lesdagen is er ruimte voor discussie en wordt de interactie doormiddel van actieve leervormen enorm gestimuleerd. Je verbreedt jouw netwerk en krijgt mee hoe het er bij collega’s van andere departementen en uitvoeringsorganisaties aan toe gaat. De opgedane kennis en vaardigheden kun je direct toepassen in jouw praktijk. Tevens is het volgen van deze masterclass een mooie gelegenheid om jouw netwerk uit te breiden.

Voor

Managers binnen de bedrijfsvoering. Richtlijn: S12 en hoger.  

Daarom deze opleiding

Wil jij weten wat de actuele ontwikkelingen met betrekking tot de bedrijfsvoering zijn en welke ontwikkelingen op dit gebied in de toekomst kunt verwacht, dan is deze masterclass een aanrader.

Tevens is deze masterclass een mooie gelegenheid om je een netwerk uit te breiden.

Uitvoeringsdata

2024

Donderdag 14 november 2024 (9:30-16:30) en donderdag 21 november 2024 (9:30-16:30)

Inschrijfvoorwaarden 

De sluitingstermijn voor inschrijving bedraagt 10 werkdagen voor de start van een opleiding en 5 werkdagen voor de start van een congres en is een richtlijn. Een opleiding kan vol zijn ruim voor de sluitingsdatum of nog plaatsen beschikbaar hebben na de sluitingsdatum. Informeer altijd naar de mogelijkheden, ook als de termijn eigenlijk al verlopen is. 

Ben je werkzaam bij de Belastingdienst, Douane of Toeslagen? Meld je dan aan via Mijn Leeromgeving (MLO). Is jouw organisatie aangesloten bij een leerportaal/Leer-Rijk? Meld je dan aan via het portaal van jouw organisatie. De inschrijving is pas definitief na bevestiging voor deelname door de Rijksacademie. Kijk hier voor de volledige inschrijvings- en annuleringsvoorwaarden. Voor vragen bel 088-442 9900.