Masterclass financieel management (MCFM)
Klassikale training | |
2 dagen | |
€ 1.400,00 | |
rijksacademie@minfin.nl |
Beschrijving
Als financial bij de Rijksoverheid komen er steeds weer veranderingen op je af en neemt de complexiteit van je werkomgeving voortdurend toe. Bovendien wil je continu ontwikkelen in je werk en ben je nieuwsgierig om van de praktijkvoorbeelden van anderen te leren. Welke ontwikkelingen en actualiteiten mag je absoluut niet missen? Tijdens de Masterclass Financieel Management maken we een verdieping in wat je in het dagelijks werk op je af ziet komen. Verschillende inhoudelijk experts geven per thema een inspirerende inleiding en zorgen voor verdieping naar de praktische toepassing in de intercollegiale discussies.
De beschikbaarheid kan afwijken, neem contact op met de Rijksacademie voor de actuele status. Is jouw organisatie aangesloten bij Leer-Rijk? Meld je dan aan via Leer-Rijk. Ben je werkzaam bij de Belastingdienst, Douane of Toeslagen? Meld je dan aan via Mijn Leeromgeving (MLO).
Voor wie
Ervaren financials die in het verleden de VOFHA of het Financial Traineeship hebben gevolgd en nieuwsgierig zijn naar de nieuwste inzichten in de financiële functie die relevant zijn voor hun praktijk. Richtlijn: S11, 12 en hoger.
Programma
Tijdens het tweedaagse programma passeren verschillende thema’s in de financiële functie de revue.
1) Verplichtingenbeheer
We starten met het onderwerp verplichtingenbeheer en belichten waarom dit zowel voor de begroting als voor het financieel beheer van het departement een aandachtspunt is. Welke rol spelen verplichtingen bij ramingen en hoe komen we tot beter beheer van verplichtingen om deze niet uit het zicht te verliezen?
2) Financieel beheer
Gedegen verplichtingenbeheer is onderdeel van het bredere thema financieel beheer. Ofwel, ervoor zorgen dat de realisatie van verplichtingen en uitgaven rechtmatig en doelmatig verloopt. Een belangrijk thema, want onrechtmatig- en onvolkomenheden wil je liever voorkomen in plaats van achteraf te moeten oplossen.
Tijdens dit onderdeel leer je welke financieel beheerregelingen er zijn en wanneer en hoe deze van toepassing zijn in de praktijk. Vervolgens gaan we in gesprek over de financieel beheerrisico’s in verschillende procesketens en hoe de interne beheersing op orde kan worden gebracht.
3) Toekomst financiële administratie
Een voorwaarde voor goed financieel beheer is dat financiële data op de juiste manier kan worden bijgehouden en opgeslagen in de financiële administratie. Welke efficiëntie- en kwaliteitsslagen kunnen hierin worden gemaakt? Welke nieuwe technieken en ontwikkelingen komen hiervoor op ons af en hoe staan deze in dienst van innovaties in onze financiële administratie?
4) De nieuwe Regeling Agentschappen
De Regeling Agentschappen is vernieuwd, om meer ruimte te geven aan de dynamiek en complexiteit van de uitvoering. Zo is er nu naast pxq-financiering inputfinanciering mogelijk en is de mogelijkheid om eigen vermogen aan te houden verruimd. Tijdens het lesonderdeel gaan we hier dieper op in en bespreken we de nieuwe regeling.
Hiermee kom je terug
Na het afronden van de opleiding:
- Heb je inzicht in het belang van verplichtingenbeheer voor de begroting en het financieel beheer en hoe de organisatie hier meer zicht op kan krijgen.
- Weet je welke wet- en regelgeving van toepassing is op verschillende financieel beheercasussen.
- Ken je de procesketens binnen financieel beheer, herken je de risico’s in deze ketens, en kun je hier maatregelen voor benoemen.
- Heb je inzicht in de technische ontwikkelingen die op ons afkomen en bruikbaar zijn voor innovatie van de financiële administratie.
- Ken je de nieuwe regeling agentschappen, weet je wat er is veranderd ten opzichte van de vorige regeling en hoe hiermee ruimte is gegeven voor de complexiteit en dynamiek van de uitvoering.
Zo pakken we het aan
In de twee geplande lesdagen (9.30 – 16.45 uur) worden bovenstaande onderwerpen achtereenvolgens behandeld.
Uitvoeringsdata
3 en 4 juni 2025
Inschrijvings- en annuleringsvoorwaarden
De inschrijving is pas definitief na bevestiging de Rijksacademie. Ben je werkzaam bij de Belastingdienst, Douane of Toeslagen? Meld je dan aan via Mijn Leeromgeving (MLO). Is jouw organisatie aangesloten bij een leerportaal/Leer-Rijk? Meld je dan aan via het portaal van jouw organisatie. Kijk hier voor de volledige inschrijvings- en annuleringsvoorwaarden. Voor vragen bel 088-442 9900 of mail naar rijksacademie@minfin.nl.
Opleidingsdata
Datum | Beschikbare plekken | Inschrijven |
---|---|---|
03-06-2025 | 14 | Inschrijven |