Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Onderzoeksmethodologie voor auditors

Klassikale training
3 dagen
€ 1.650,00
rijksacademie@minfin.nl

Beschrijving

Een cruciaal onderdeel van een maatwerk audit (gevraagd of vraaggestuurd onderzoek), is een onderzoeksopzet die recht doet aan de behoefte van de opdrachtgever en die uitvoerbaar én deugdelijk is. Het is daarbij belangrijk te weten welke methodologische keuzes je kunt maken en welke consequenties deze keuzes hebben. Welke methoden passen het beste bij de vraag van de opdrachtgever? En leiden deze methoden op een efficiënte en doelmatige manier tot een goed (valide en betrouwbaar) resultaat? Met deze vragen ga je in de opleiding Onderzoeksmethodologie voor auditors aan de slag.

Is jouw organisatie aangesloten bij Leer-RijkMeld je dan aan via Leer-Rijk. Ben je werkzaam bij de Belastingdienst, Douane of Toeslagen? Meld je dan aan via Mijn Leeromgeving (MLO).

 

Voor

Auditors (S10-S14) die maatwerk audits (IT/OA/FA) uitvoeren waarbij sprake is van contact met een opdrachtgever en die zich methodologisch willen verbeteren in hun eigen auditpraktijk. Van de deelnemer wordt enige ervaring verwacht omdat je gaat oefenen met eigen (afgeronde) maatwerk audits als praktijkvoorbeeld.

 

Daarom deze opleiding

Het maken en doordenken van een goede onderzoeksopzet is cruciaal bij alle maatwerk audits. Methodologische keuzes bij de onderzoeksopzet vormen de basis voor de uiteindelijke kwaliteit van het onderzoek. Deze opleiding geeft je inzicht in wat onderzoeksmethodologie betekent in de auditpraktijk. Je leert aan de hand van (eigen) praktijkvoorbeelden hoe je een onderzoeksopzet maakt die aansluit op de behoefte van de opdrachtgever, die uitvoerbaar én die deugdelijk is. Je leert de methodologische valkuilen die je kunt tegenkomen in de praktijk en hoe je daarop reflecteert.

 

Hiermee kom je terug

Deze opleiding geeft je inzicht in wat onderzoeksmethodologie betekent in de eigen auditpraktijk.

 

Na het afronden van de opleiding:

  • kun je de vertaalslag maken van theoretische kennis naar (toepassing in) de eigen werkpraktijk 
  • kun je een onderzoeksopzet maken die recht doet aan de behoefte van de opdrachtgever, uitvoerbaar én deugdelijk is
  • weet je welke methodologische keuzes je kunt maken en de consequenties (theoretische voor- en nadelen) hiervan
  • weet je welke methoden zich het beste lenen bij de vraag van de opdrachtgever
  • weet je hoe een methode ingezet moet worden om op een efficiënte en doelmatige manier tot een goed (valide en betrouwbaar) resultaat te komen
  • ben je bewust van de valkuilen tijdens het onderzoek en weet je hoe daarvoor te waken
  • kun je reflecteren op het eigen onderzoek en dat van anderen (sterke en zwakke kanten)
  • ben je in staat om kritische gesprekken te voeren met de verschillende belanghebbenden over de sterke- en zwakke kanten van (de opzet van) het onderzoek

     

Zo pakken we het aan

De opleiding bestaat uit drie opleidingsdagen. Voorafgaand aan elke opleidingsdag doorloop je een e-learningmodule. In de e-learning behandelen we de verschillende onderdelen van een onderzoeksopzet (gebaseerd op het boek: Verschuren en Doorewaard – Het ontwerpen van een onderzoek). Hierin maken we een eerste koppeling naar de (eigen) auditpraktijk.

Tijdens de opleidingsdagen gebruiken we de theorie van de onderzoeksmethodologie als startpunt om het gesprek aan te gaan over de bijzonderheden in de auditpraktijk (onafhankelijkheid, specifieke context, audittrail). Daarbij  komen de kernbegrippen validiteit & betrouwbaarheid (deugdelijk onderzoek) en de relevantie van het onderzoek (in relatie tot de opdrachtgever) aan bod. Reflectie op het eigen onderzoek en dat van de andere deelnemers en de docenten is daarbij een belangrijke vorm. Ook oefen je met casussen.

 

Uitvoeringsdata 2024

  • 6, 13 en 20 november 2024

 

Inschrijfvoorwaarden 

De sluitingstermijn voor inschrijving bedraagt 20 werkdagen voor de start van een opleiding en 5 werkdagen voor de start van een congres en is een richtlijn. Een opleiding kan vol zijn ruim voor de sluitingsdatum of nog plaatsen beschikbaar hebben na de sluitingsdatum. Informeer altijd naar de mogelijkheden, ook als de termijn eigenlijk al verlopen is. 

Ben je werkzaam bij de Belastingdienst, Douane of Toeslagen? Meld je dan aan via Mijn Leeromgeving (MLO). Is jouw organisatie aangesloten bij een leerportaal/Leer-Rijk? Meld je dan aan via het portaal van jouw organisatie. De inschrijving is pas definitief na bevestiging voor deelname door de Rijksacademie. Kijk hier voor de volledige inschrijvings- en annuleringsvoorwaarden. Voor vragen bel 088-442 9900.

Opleidingsdata

DatumBeschikbare plekkenInschrijven
06-11-202410Inschrijven