Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

VOFHA

Klassikale training
18 dagen
€ 8.510,00
rijksacademie@minfin.nl

Beschrijving

Geld is altijd schaars. Zeker als het gaat over belastinggeld, is het van belang dat geld goed wordt besteed. Als financieel adviseur bij de Rijksoverheid ga je daarover, over de rechtmatige, doelmatige en doeltreffende besteding van ons belastinggeld. Tijdens de VOFHA leer je het hele financiële speelveld kennen, van begroten tot verantwoorden en alles wat daartussen zit. 

 

Aanmelding alleen voor genodigden. Interesse? Stuur een mailtje naar rijksacademie@minfin.nl

 

Is jouw organisatie aangesloten bij Leer-RijkMeld je dan aan via Leer-Rijk. Ben je werkzaam bij de Belastingdienst, Douane of Toeslagen? Meld je dan aan via Mijn Leeromgeving (MLO).

 

Voor

De VOFHA is ontworpen voor starters in een financiële functie (S10 of hoger). Je werkt bijvoorbeeld bij een directie FEZ, de IRF, een directie bedrijfsvoering, een beleidsdirectie, een uitvoeringsorganisatie of de ADR.

Daarom deze opleiding

De VOFHA geeft je een stevig fundament op het gebied van overheidsfinanciën. Met deze opleiding krijg je grip op het financiële aspect van je werk, waardoor je nog effectiever kunt bijdragen aan een financieel gezond Nederland. Bovendien bouw je tijdens de opleiding aan een waardevol netwerk.

Hiermee kom je terug

De VOFHA bestaat uit vier blokken.

Blok 1: Overheidsfinanciën

We starten in de VOFHA met een breed overzicht van het financiële stelsel van de Rijksoverheid (spelers, rollen, taken en verantwoordelijkheden) en hoe het in aanloop naar het heden zo is ontstaan. Je leert vervolgens meer in detail over de kaders en richtlijnen van het begrotingsproces en hoe deze in de praktijk werken. Je krijgt inzicht in de opbouw van de rijksbegroting en hoe deze tot stand komt.

Blok 2: Politiek, beleid en uitvoering

In het tweede blok van de VOFHA leer je over de context van de Rijksoverheid, waarbinnen je als financieel adviseur een belangrijke rol inneemt. Je leert over de invloed van de politiek op het ambtelijke speelveld. Daarnaast staan we stil bij wat je als financial moeten weten om goed advies te kunnen geven aan de beleidskolom. Wat is de rol van beleidscontrol, wat is een goede instrumentkeuze en hoe wordt beleid goed onderbouwd en getoetst (beleidskompas, CW 3.1, ex ante evalueren)? Tot slot gaat het over uitvoerende organisaties en hoe dat financiële systeem (baten-lasten) verschilt met het systeem dat bij de beleidsdepartementen wordt gebruikt (kas-verplichtingen).

Blok 3: Financieel beheer, interne beheersing en verantwoording

De rol van de financial stopt niet na het presenteren van de rijksbegroting op Prinsjesdag. Daarna moet het geld ook nog rechtmatig worden uitgegeven en moet er verantwoording worden afgelegd. Tijdens dit blok leer je welke voorwaarden worden gesteld aan financieel beheer en hoe financiële processen ingericht en beheerst worden om daaraan te voldoen. Ook aan de orde komen onderwerpen als control en risicomanagement. Tot slot krijg je inzicht in de wijze waarop verantwoording wordt afgelegd over de begrotingsuitvoering. Zo leer je een departementaal jaarverslag lezen en analyseren, en krijg je inzicht in de rol van de Auditdienst Rijk en de Algemene Rekenkamer.

Blok 4: Financieel adviseren in de praktijk

Tijdens het vierde en tevens laatste blok in de VOFHA spelen we de begrotingssimulatie. In deze simulatie pas je al je verworven kennis en vaardigheden toe. Voorafgaand leer je eerst in theorie over de rol en taken van FEZ en hoe je een goede notitie schrijft. Tijdens de simulatie vorm je samen met de andere deelnemers de directie FEZ van het Ministerie van Milieuzaken. Iedereen krijgt een eigen rol: ben jij de controller die het beleid door en door kent, het afdelingshoofd of de directeur FEZ die de leiding neemt? Je overlegt met een beleidsdirecteur en met de IRF. Je stelt een begrotingsrapportage op dat wordt ingeleid met een degelijk onderbouwde en goed geschreven notitie over het nieuwe begrotingsvoorstel van het ministerie. Dat voorstel bespreek je vervolgens met je minister, waarbij je hem adviseert met het oog op zijn onderhandelingen met de minister van Financiën.

Leeruitkomsten

Na het afronden van de opleiding:

  • Heb je inzicht in het financiële stelsel van de Rijksoverheid
  • Heb je inzicht in de rol van de overheid in de economie
  • Kun je verschillende financiële kaders en richtlijnen toepassen in de praktijk
  • Heb je inzicht in de rol en functie van beleidscontrol
  • Heb je inzicht in het verzelfstandigingsbeleid van de Rijksoverheid
  • Ken je de verschillen tussen het kas-verplichtingen- en baten-lastenstelsel
  • Heb je inzicht in financieel beheer en verantwoording
  • Kun je uitleggen over hoe de controletoren van het Rijk eruitziet
  • Heb je je adviesvaardigheden verder aangescherpt 
     

Zo pakken we het aan

De VOFHA is een veelzijdige basisopleiding met veel ruimte voor dialoog, uitdagende opdrachten en praktijkvoorbeelden. De opleiding vindt plaats op de Rijksacademie, met uitzondering van de bezoeken aan de Tweede Kamer en de Algemene Rekenkamer. De docenten werken bij verschillende ministeries en organisaties binnen de Rijksoverheid. 

Je mag maximaal één lesdag van de totale opleiding missen om je certificaat te behalen. Daarnaast is jouw actieve deelname aan de opleiding een belangrijke vereiste. Er vindt toetsing plaats op groepsniveau gedurende de opleiding op verschillende onderdelen, zoals het samenstellen van de begrotingsrapportage, het schrijven van een notitie (schriftelijk adviseren) en het eindgesprek met de minister in de simulatie (mondelinge adviesvaardigheden). Op individueel niveau schrijf je een reflectieverslag waarmee je onderbouwt wat je precies in de opleiding hebt geleerd, waarom en hoe deze kennis en vaardigheden voor jou relevant zijn.